Prøv vandski til jeres polterabend
Ved alle polterabend-arrangementer, hvor "offeret" ikke har prøvet vandski før, startes helt selfølgelig fra bunden. Efter kort instruktion på land er 99% på vandski efter bom i løbet af 3 minutter. Bommen er en stang, der er spændt ud på siden af båden, hvilket giver instruktøren mulighed for at instruere under selve vandskituren. Når stilen er pudset lidt af - og selvtilliden er på plads - prøves med en kort line.
Næsten alle opnår at skulle prøve med kort line fra bommen. Det ser let ud men som du nok har hørt er det faktisk ret svært når man aldrig har prøvet vandski før. Med kort line får man for alvor fornemmelsen af, hvordan det er at starte med line, og igen kan instruktøren give de fornødne instrukser i mens der kæmpes en brav kamp på siden af båden.
Flertallet af dem der prøver vandski, afslutter den almindelige vandski tur med en tur efter båden med lang line. Linen, der nu er 18 meter lang, gør det ikke længere muligt for instruktøren at tale med udøveren.
At komme ud i en badering efter båden er tid en kombi som der kan prøves efter en omgang vandski. Nu er det tilskuerne, der morer sig helt lige så meget som "offeret". Efter ca. 4-5 minutters tubesejlads kan man klø sig under fødderne - uden af bukke sig. De fleste skænker vandski arrangementet en kær tanke dagen efter deres polterabend.
Lidt vandski historie:
Amerikaneren Ralph Samuelson krediteres normalt for at være den første vandski løber, da han i 1922 bandt to brædder til sine fødder og tog fat i et reb bundet fast i en båd. To år senere var amerikaneren Katherine Lomerson den første kvinde, der gjorde noget tilsvarende. I starten blev aktiviteten vandski ikke dyrket som sport, men som underholdning.
Dansk vandski løb er organiseret i Dansk Vandski & Wakeboard Forbund, der har cirka 2.000 medlemmer fordelt på 23 klubber, og sporten er inde i varmen hos Team Danmark med flere løbere i den internationale elite. Sporten har et elitecenter i Vallensbæk, hvor der findes en specielt konstrueret sø.
Det første VM i vandski løb blev afholdt i 1949 i Frankrig. Det afholdes almindeligvis hvert andet år. I de senere år er der kommet pæne pengepræmier i sporten, og der afholdes professionelle turneringer. En world cup turnering er også kommet til, hvilket er med til at give sportens elite flere konkurrencer.
Det internationale forbund er International Water Ski Federation (IWSF), der blandt andet fastsætter regler for sporten og arrangerer VM med mere.
Inden for vandski løb findes der blandt andet nedennævnte discipliner. Slalom og hop er de to mest udbredte discipliner, og der kåres mestre på nationalt og internationalt plan.
Slalom
I denne disciplin skal løberen på én ski passere en række bøjer, der skiftevis ligger til den ene og den anden side af sejlretningen. I en konkurrence gælder det om at passere dem alle uden uden at falde, og efterhånden som konkurrencen skrider frem, øges bådens hastighed og rebet til båden forkortes, så det bliver sværere at nå ud til bøjerne.
Hop
Vandski løberen tager tilløb og passerer en rampe, der presser ham/hende op i luften, hvorpå det så gælder om at svæve så langt som muligt, inden man igen rammer vandet. Rampen er normalt 1,5 m høj, men for eliten er den 1,6 m (kvinder) og 1,8 m (mænd). Verdensrekorden for mænd er et spring på 71,9 m.
Trick
Med en eller to ski skal løberen lave så mange tricks som muligt og får point efter sværhedsgrad og udførelse. Løberen har to forløb på hver 20 sekunder til at gennemføre sit program.
Wakeboard
Disciplinen minder om snowboard i sne, og der laves en række figurer.